<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1272750026111903&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

PSD2 og Open Banking - the next big thing!

Carina Louise Kristensen

Carina Louise Kristensen | 10. mai 2019

Onsdag denne uken var Systek sponsor av arrangementet Mobile Pulse, som ble arrangert av faggruppen, Mobil Strategi på Mesh i Oslo. Over 170 deltakere var påmeldt for å høre om PSD2, og hvordan de ulike aktørene tenker fremover. Foreleserne var fra Nordea, Aera, Evry og Vipps, som alle er godt i gang med å se på hvilke muligheter PSD2 vil gi, både for tilbydere av betalingsløsninger og for brukerne av tjenestene. 

Nødvendig med samarbeid 

Kort fortalt er PSD2 et handlingsdirektiv fra EU som alle banker må oppfylle innen september i år. Det betyr at bankene må åpne opp sine tjenester for tredjeparter, noe som vil endre betalingshverdagen radikalt for både banker og brukerne av bank og  betalingstjenestene. Du kan lese mer om PSD2 i denne artikkelen.

PSD2 tvil dermed føre til at flere aktører kommer til markedet, og konkurransen om kundene vil bli ytterligere spisset. Trond Inge Østbye fra Nordea, påpekte at fremtidens bank må bygges sammen med andre. - Vi tror på en åpen og imøtekommende strategi hvor en inngår samarbeid og utvikler verdi for kundene sammen. Dette var Kristian Klavenes, CIO i Aera enig i. Han snakket fra et retail-perspektiv om hvordan PSD2 kan endre kundereisen, og skape et effektivt samarbeid mellom handel, banker, mobilselskaper og fintech-selskaper.

Må få brukerne med

Mehreen Iftikhar fra Evry, hadde søkelyset på hvordan man tar PSD2 videre til brukerne og få de til å adoptere nye tjenester. Evry har så langt hjulpet 40 banker med PSD2, og mener dette bare er starten på innovasjon i finansbransjen. 
- Open banking vil lykkes og skape det tiltenkte utfallet når det integreres og brukerne høster fordelene. 

Én aktør som har klart en velykket brukeradopsjon til sine tjenester, er Vipps. De er Norges største betalingsapplikasjon med over 3 millioner brukere. Jan Solhøy, CTO i Vipps, fortalte at de ønsker å gi kunden de beste brukeropplevelsene, og dette ønsker de å gjøre sammen med andre. Vipps inkluderer nå BankID og BankAxept, med over 4 millioner eID brukere, og har troen på å utvikle tjenester som andre kan bygge videre på. 

- Det er tydelig at PSD2 har satt i gang en rivende utvikling av banktjenestene og aktørmarkedet. Vi ser både fremvekst av nye aktører, og at bankene tar nye posisjoner inn mot kundene. Utviklingen kommer til bli veldig spennende de nærmeste årene. Pr i dag vet ingen hvordan PSD2 kommer til å endre banktjenestene. Det eneste vi vet er at det blir store endringer. Til glede for kundene. Og for de bankene som lykkes med å omstille seg, sier konferansier, Bjørn Sloth, senior prosjektleder i Systek og styreleder i Mobil Strategi.

 

Er du nysgjerrig på en karriere i Systek? Se våre ledige stillinger

Del på sosiale medier: