<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1272750026111903&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Ordet "robot" er 100 år!

Hanne Lundby | 03. september 2020

I “Lønsj’n’lørn” i går kjørte vår tsjekkiske seniorkonsulent Petr Dreisetl et foredrag om RPA. Robotisert prosessautomatisering (RPA), eller “Robotic Process Automation”, brukes til å automatisere arbeidsprosesser eller oppgaver. Petr har 15 års testerfaring som teknisk tester og testutvikler, og han har benyttet RPA-produkter i testingen. I Skatteetaten hvor Petr er konsulent benytter de RPA til å implementere digitale saksbehandlere.

Petr fortalte oss også om opphavet til ordet "robot". Den tsjekkiske forfatteren Karel Čapek skrev i 1920 skuespillet “Rossum`s Universal Robots”. Det var da begrepet “robot” først ble brukt og ble etter det benyttet i vitenskap og ikke minst science fiction. Det har sitt opphav fra “robota” på tsjekkisk, som kan oversettes til “pliktarbeid” eller “slavearbeid”. Skuespillet handler om forretningsmannen Mr. Rossum (som betyr "fornuft", evt. "forstand "på tsjekkisk) - en figur som vi kanskje kan sammenligne med nåtidens Elon Musk :). I sin gigafabrikk produserer Mr. Rossum tusenvis av roboter med et velment mål om å erstatte alle menneskers oppgaver.

petr

Takk til Petr som ga oss en god gjennomgang og en god historie. Hvis du vil lære mer om RPA, blant annet som et testverktøy, kan du lese blogginnlegget til Petr her

Del på sosiale medier: